Oud Groevenbeek

Oud Groevenbeek – Ermelo – Buitenleven
In een nieuwsbrief van Buiten Leven lees ik in december over een kortingsactie van €150 voor de buitenhuizen van Natuurmonumenten. Het maakt me nieuwsgierig wat er zoal verhuurd wordt tegen welke prijs. Ik zie dan dat dit, met name bij 2 persoons onderkomens, een zeer aantrekkelijke korting is. Voor een super ogende ruime suite in een kasteelachtige villa kunnen we dan voor €80 twee nachten verblijven, omgerekend betekent dat een korting van 66%. Daarvoor moeten we dan wel een suite in januari en doordeweeks boeken. Andere maanden danwel dagen, is er ook sprake van een korting, maar dan is deze wat minder. We verblijven in de vijversuite op de eerste verdieping.

Woensdag 22 januari: 10:00-15.30 uur lopen – 18,5 km
Met de eerste trein na de spits, van 9.21 uur, reizen we naar Harderwijk. Vanaf daar wandelen we via een ommetje van 18 km naar Oud Groevenbeek in Ermelo, waar we tussen 15-17 uur ontvangen worden, of later de sleutel ergens kunnen pakken. Dit alles is keurig per mail gecorrespondeerd. Michiel heeft zes geocaches gedownload, mochten we het leuk vinden die onderweg te zoeken.

De eerste bevindt zich vlak achter het station. Zo in de bebouwde kom voelt het wat ongemakkelijk als je aan het zoeken bent, en helemaal als een oudere dame vanuit het raam roept dat we bij de tweede boom moeten zijn. Zij zal zich regelmatig vermaken met zoekende mensen. De coördinaten staan een beetje naast de boom, maar dat kan nooit exact zijn. Geen idee of we zonder haar aanwijzing bij de boom waren gaan zoeken. We vinden dit…..een soort spijker die open te draaien is, waar een nauwelijks te ontfutselen briefje met tekst in zit.

Bij de Jumbo halen we broodjes. Uiteindelijk vinden we 5 van de 6 caches. Als ik in het bos afval zie liggen, bedenk ik me dat we er niet aan gedacht hebben een vuilniszak en zakje (voor om onze hand) mee te nemen; iets wat ik me al vaker voorgenomen heb.
Het is een mistige dag. Een groot deel van de route is het stil en zijn we alleen, tot het heidegebied nabij de schaapskooi. In de mist doemt een kudde schapen op. Bij de schaapskooi is een mooi verzorgde plek met winkeltje en horeca gerund door vrijwilligers. Dergelijke plekken waarderen we, dus moeten we ook zorgen dat we wat gaan consumeren. We genieten van een drankje en appeltaart; de broodjes die we al hadden bewaren we voor morgen.

Rond half 4 worden we hartelijk ontvangen bij villa Oud Groevenbeek en tot onze verrassing is er een welkomstpakket met flesje wijn, thee, koffie en toebehoren, waxinelichtjes en wat schoonmaakspullen.
Rozig duiken we op de bank in een boek, drinken we een wijntje, knikkebollen en kijken we uit naar het eten bij Japas waar we na zessen naar toe bussen. Bij toeval zag ik gisteren dat hier op woensdag Crazy Wednesday is, met min of meer, onbeperkt koude tapas. Met flinke trek -vandaag hebben we gewandeld op muesli, appeltaart en ieder twee appels- schuiven we aan het tafeltje in het grote, volle restaurant. De akoestiek is goed en dus hebben we geen last van de vele gasten. Gedurende vijf rondes mag je per ronde vier gerechtjes bestellen. Sommige van die gerechtjes bestaan uit drie stukjes sushi. Al met al zou je dus 4x3x5= 60 stukjes sushi of vergelijkbare hapjes kunnen eten. De bakjes zeewier- en champignonsalade zijn groter van omvang. Als we vijf rondes gehad hebben, komen ze vragen of we een nieuwe aanvinklijst willen, zodat we een 6e ronde kunnen bestellen. We bedanken vriendelijk….er wacht namelijk ook nog een toetjesbuffet. Als Michiel gaat afrekenen, vraagt de medewerker of wij de personen waren die vijf rondes hebben gegeten….de meesten stoppen rond de drie.
Omdat we verwacht hadden dat we 2,5 uur mochten eten, dus tot 21.15 uur, hadden we het plan daarna nog inkopen te doen bij de supermarkt -temeer de bus 1x per uur gaat en we tijd overhouden. Het loopt uit, dus dat halen we niet. Gezien de hoeveelheid die we nu gegeten hebben, nemen we ons voor om morgen het ontbijt, ter compensatie, over te slaan. De broodjes, die we nog hebben, zijn dan voor onderweg, inclusief een chocoladebonbon van het toetjesbuffet.
We strijken nog even neer voor de televisie en kijken o.a. een serie over politie in opleiding.

Donderdag 23 januari: 11-17.15 uur lopen  – 23,5 km

Michiel heeft voor alle dagen een route ontworpen. Omdat de dichtstbijzijnde supermarkt in Putten is, besluiten we de route in tegengestelde richting te lopen en onderweg aan te passen zodat we op de terugweg via de supermarkt gaan. Tot onze verrassing breekt het zonnetje regelmatig door.
Het is een combinatie van lekker sportief buiten zijn, een aantal caches zoeken, genieten van de natuur en afval rapen.
Als ik een labeltje van een kledingstuk zie en kort erna een stuk touw, bedenk ik me dat ik bij het afval een verhaal kan maken; iemand die de kleding van het lijf gerukt is en vervolgens met het touw vastgebonden. Ik bouw het verhaal niet verder uit.
Het bosgebied is gevarieerd, van heel dichtbegroeid, tot juist weer open waarbij je tussen de stammen door kijkt. Berken, beuken, sparren, bruine en nog enkele groene varens, hoge en lage bomen, mos. Paddenstoelen en de elfenbankjes uit de sprookjes van vroeger. Struiken en soms kreupelhout.
De laatste jaren realiseer ik me hoe groen, bijna reflecterend, mos kan zijn. Zowel de grond als stammen zijn ermee begroeid. Ik denk aan de tv serie, waarin Japanners idolaat waren van een stukje mos in de stad. Waarschijnlijk kwam dat uit een serie van Pauline Cornelisse.
Van de zes caches vinden we er drie, één zit waarschijnlijk in de grond verstopt en vinden we niet, bij één hebben we het vermoeden dat we daarvoor een privé erf op moeten wat we niet willen en één ligt te ver van de route af.
Onderweg zien we een defensiekampement. Later zien we waarschijnlijk voor het eerst in ons leven een type leger helikopter dat boven het heideveld lijkt te oefenen die we nog lange tijd in het bos horen. Het is er één met dubbele rotor, waarschijnlijk is het de Chinook-transporthelikopter.
Sommige delen van de route zijn stil, we genieten, net als bij het fietsen van juist de smalle paadjes.

Bij de supermarkt stoppen we het opgeraapte afval in de vuilnisbak. In de winkel smullen we van een aantal stukjes koek die er liggen om te proeven. We maken er nu een sport van vooral producten met 35% korting te kopen. Alleen bij groente is dat lastiger, dus worden het buitenbeentjes courgettes. Met kortingssticker halen we cheesecake, kaas, falafel, één pizza, kaasbroodjes,  zoeteaardappelhumus. En de triangel broodjes zijn in de aanbieding.

De kaarsjes gaan aan, we maken een lekker maal, genieten van een wijntje, hangen lekker voor de televisie en masseren elkaars kuiten.
Voor de zekerheid zetten we de wekker, omdat we morgen voor elven weg moeten zijn.

Vrijdag: 11:00 – 15:15 uur lopen -17 km
Na het ontbijt vullen we de tassen, doen de afwas, bekijken de suite aan de andere kant van de gang en Michiel bekijkt het balkon. Daarvan krijgt hij spijt, omdat de deurhendel eraf valt en het schroefje onder de vlonder belandt. Met wat moeite krijgen we die weer te pakken.

We besluiten een iets andere route te lopen dan Michiel had voorbereid; we gaan dan ook nog via de heide en kunnen de bebouwde kom van Putten laten liggen.
Onderweg lopen we door het Arboretum met een aantal flinke mammoetbomen (sequoia), die uit Noord-Amerika komen.
Na de heide moeten we een slingertje om een akker en bebossing maken; we durven het niet te doorkruisen.

Wederom rapen we afval. De theetuin op weg naar het station is gesloten, maar de eigenaresse attendeert ons er op dat er bij het station een leuke drinkgelegenheid is. Ze weet alleen niet of deze geopend is.
In de sloot ligt flink wat afval, teveel om te rapen. Daar maken we thuis een melding van bij de gemeente.
De zeer leuke uitspanning blijkt geopend. Het is een combinatie van een winkeltje met kleding, antiek e.d. en een koffietentje. Hier strijken we drie kwartier neer en kleed ik me om, omdat ik vanavond met een vriendin naar Amsterdam ga.

Oud Groevenbeek
Voor twee nachten in een kasteeltje

Eten & drinken
Ermelose Schaapskooi, Japas Ermelo, zelf koken, station Putten

Paddenstoelen

 Geocachen

dag 1

Bebouwde kom – Net iets groter dan een spijker

Bebouwde kom – Langs de snelweg

Hoog in de boom – 6,5 meter boven de grond 

Dag 2

Afval 
Dag 2 en 3