Casa’s & andere overnachtingen

We verblijven veelal in Casa’s. Het is handig dat ik wat Spaans spreek. Dat maakt het extra leuk hier te verblijven en gesprekken te kunnen voeren met de eigenaars.
Eén keer arriveer ik bij een overnachtingsgelegenheid waar alleen Cubanen welkom zijn. Dit ondanks dat Simon, de Canadese fietser, vooraf wel een reservering gemaakt had. De regels zijn streng, dus de Cubanen gaan er hun handen ook niet aan branden ons toe te laten. Die avond belanden we op een adres, waarvan ik ook de indruk heb dat we daar illegaal zijn. De man wil graag water voor mij halen i.p.v. dat ik dat zelf doe. En we worden geacht de ochtend erna rond 8 uur te vertrekken. Apart is wel, dat we bij vertrek gewoon op straat kunnen babbelen en niet geheimzinnig hoeven te doen.

Later vinden we geen casa, maar kunnen we ieder een tentje huren op een soort bungalowpark.

En de marketing gaat hier vooral mondeling. Men vraagt waar je de volgende dag heen gaat en vaak kennen ze daar ook al iemand. De gegevens krijg je mee en vaak wordt er al gebeld voor je. Een enkele keer betekent dat overigens niet dat je ook per definitie daar logeert, soms word je ter plekke weer doorverwezen.

 Holguin – Rafael 

Gibara

Guardalavaca  – Louis (avondje op het strand; Casa in een wijkje)

Banes (Julio)

Sagua de Tánamao – mogelijk niet legaal

Baracoa (eigenaresse Marta van Casa Martica)

Kust  – Campisimo Yacabo Abajo 
De kamers waren vol, we konden tentjes huren. Ook hier is men inventief; de deksel van de prullenbak is van karton gemaakt.

Guantanamo

Santiago de Cuba

Sancti Spiritus

Trinidad

Cienfugeos (eigenaars Lillian en Michel)

Santa Clara: 1e nacht? Bij Tia (tante)

Santa Clara: 2e nacht
Arley is de eigenaar. Via een kennis van hem (tia genoemd), komen we bij hem en zijn moeder terecht.
Het boek dat altijd direct ingevuld moet worden, om problemen omtrent de regels en belasting te voorkomen.

Havana
Het adres dat we op het oog hadden (ik weet niet meer of we daarnaar verwezen waren of dat we zelf iets gereserveerd hadden heeft geen plek. Kan best zijn dat we wel een reservering hadden, maar dan regelen ze iets met een bekende. We kwamen hier terecht. Deze kamer lag midden in het huis. ’s nachts was het rumoerig van het praten en televisie tot in de nacht). De fietsen stonden waarschijnlijk wel bij het vooraf zelf geregelde adres.

 

Matanzas (Daisy)