Rondje Flevoland

Donderdag 30 juli – zondag 2 augustus

Het is lekker weer en we besluiten spontaan een weekendje te gaan fietsen en kamperen. Eigenlijk hadden we andere plannen, die door omstandigheden niet konden doorgaan.

Met A&W hadden we het onlangs over fietsen in Flevoland, toen we aan het bedenken waren waar we volgende week rustig zouden kunnen fietsen met L&S.
De Achterhoek hadden we al in gedachten, enige vraag is hoe druk het dit jaar op de wegen en fietspaden is, omdat wegens Corona meer mensen in Nederland vakantie vieren. We hebben dat plan niet gewijzigd, maar gaan nu zelf in Flevoland fietsen.

Wel is het verstandig dit jaar campings te reserveren. Het is even puzzelen. De camping in Lelystad, waar we jaren geleden al over hoorden van A&W, lijkt de eerste avond vol, dus draaien we het rondje om.
Later horen we dat A&W ook op pad zijn en heel toevallig die nacht die we op het oog hadden, wel daar kamperen. Omdat W daar in verband met werk regelmatig in de B&B is geweest, hebben ze voor hen een plekje vrij gemaakt. Als de eigenaresse dat had geweten, hadden we bij hen mogen staan.

Donderdag 30 juli
41 km

Bunschoten Spakenburg heeft een mooi oud centrum. De prijzen – €6 enkele reis – voor het pontje naar de overkant van het Eemmeer zijn, in tegenstelling tot het plaatsje, minder christelijk dan elders, al is het wel een wat langere oversteek.

Kamperen doen we bij Landgoed De Wielewaal.

Op mooie kleine veldjes met privacy.

Bij terugkeer ’s avonds na de wandeling langs het nabijgelegen strandje en bosgebied, stijgen rookpluimpjes van de kampvuurtjes op vanaf de veldjes die tussen het hoge gras liggen.

Vrijdag 31 juli
51 km

Bij Putten moeten we wel even neerstrijken bij de gezellig ogende pluktuin.

Later op de dag proberen we ook deze rustplaats uit.

In Elburg overnachten we op natuurkamperterrein Landgoed Old Putten. Zeer waarschijnlijk heb ik hier als kind ooit ook gekampeerd. Herkennen doe ik het niet.

De dame van de receptie legt met behulp van een kaartje uit waar we kunnen gaan staan… Op locatie blijkt dat dat betekent dat we achter een gebouwtje op de tennisbaan onze haringen mogen slaan. Dat lijkt ons niet de bedoeling dus lopen we terug naar de receptiekeet bij de entree van het terrein en aangelegen parkeerplaats. Het blijkt dat ze het onjuist heeft aangegeven en ze zegt grappend dat de landgoedeigenaar daar niet gelukkig mee zal zijn en dat we naast in plaats van achter het gebouwtje de tent kunnen opzetten.

De camping beleeft, als gevolg van Corona, een druk zomerseizoen met een dubbel aantal bezoekers ten opzichte van vorig jaar. Alle toiletgebouwen zijn nu open en soms moet je even wachten. Toch is de sfeer rustig, mede doordat er verschillende grote velden zijn. Wij staan alleen op het veldje bij het recreatiegebouw waar alleen in de ochtenden kinderactiviteiten plaatsvinden. Een prima veld voor de trekkers.

In Elburg slenteren we door de gezellige straatjes. We overwegen om ergens op een terras te gaan eten, maar zien daar toch van af. Aansluitend op de wandeling haalt één van ons daarom in de supermarkt wat te eten. De ander wacht in verband met de Corona richtlijnen. Omdat we het makkelijk wilden houden, hebben we geen kooktoestel mee en halen we dingen die niet bereid hoeven te worden.

Na het eten spelen we Kwatro alvorens de slaapzak op te zoeken.

’s Nachts worden we wakker door een flinke knal van het nabije onweer. Het is fijn zo dicht bij het recreatiegebouw te staan, waar we de ergste donders even afwachten, alvorens de tent weer in te duiken.

Zaterdag  1 augustus
49 (+ 9 km om Thais af te halen)

Voorafgaande aan het vertrek terug de polder in, verkennen we de hele camping en het landgoed.
Via de app hebben we contact met A&W die nu via Elburg de Noord-Veluwe oprijden. In verband met de drukte in Elburg – wat zich overigens beperkt tot een enkel toeristisch stukje – fietsen ze liever door en treffen we elkaar niet.

Als we een drinkpauze hebben, komt een jongen met zijn zoontje voor in het kinderzitje aanfietsen. Ook hij heeft veel gereisd. Nu woont hij met partner en kind ‘off-grid’ in een eenvoudig onderkomen (’tiny house’) op het terrein van een nabijgelegen landgoed.

Hij laat ons nog een bijzondere plek zien, de Herdenkingsplek Koningin Wilhelminabos, waar bomen zijn geplant ter nagedachtenis aan kankerpatiënten. Van 2000 tot 2014 kon men jaarlijks tijdens de “Bomen voor het Leven”-dag in november een boom planten en de naam van de dierbare in het glas laten zetten.
Het initiatief was van Stichting Nationale Boomfeestdag en Staatsbosbeheer. Het bos werd geschonken aan de KWF Kankerbestrijding in verband met het vijftigjarige bestaan.

Hij zegt dat we welkom zijn om de tent bij hen op te zetten als we zelfvoorzienend zijn. We gaan echter door naar Lelystad waar we al gereserveerd hebben.

Dezer dagen komen we tot de conclusie dat het landschap mooier is dan verwacht; het beeld van het aangeplante bos van jaren geleden klopt niet meer; het bos is volwassen en verwilderd geraakt. We fietsen deels over leuke, smalle fietspaden dwars door de polder.

De tent zetten we op aan de buitenrand van Lelystad bij Doors Logies; een combinatie van een B&B en een klein kampeerveldje dat vol met appelbomen staat. Ietsje verderop in Lelystad halen we Thais af.

Zondag 2 augustus
94 km

Voor het eerst komen we anders dan per trein of auto langs de Oostvaardersplassen. Mooi dit eens met een lager tempo te zien.

De route passeert het Vis a Vis theaterterrein bij Almere waar we binnenkort met P&F de voorstelling Robot gaan bekijken.

Het was een lekker rondje fietsen en kamperen.