Over mij

Fietsen door de jaren heen.

In mijn jeugd fietste ik al; de vage eerste herinneringen, corresponderen met de vaagheid die in de foto’s terug te zien zijn.
Het eendje van mijn ouders, ook wel de Deux Chevaux, ging rond mijn vierde het huis uit. De fiets was het voornaamste reismiddel, naast wandelen en soms de trein.

Ik herinner me dat ik reeds op mijn 6e, 60 km fietste naar de dierentuin in Emmen. Ik vermoed dat we daar op een camping zijn neergestreken. Als het aan mij gelegen had, hadden we onderweg niet gepauzeerd. Helaas is die tocht niet op foto’s vastgelegd, wat ongetwijfeld te maken heeft met mijn drang om door te fietsen, dat laat dan geen ruimte over voor het maken van foto’s.

Ik herinner me dat mijn opa ooit een vouwfiets voor me bij de stort had gevonden. Destijds had ik liever een nieuwe fiets gehad; nu zou ik de fiets van destijds graag willen zien en hebben. De fiets was aan de grote kant; houten blokjes op de pedalen boden uitkomst.

Onze vakanties waren veelal op de fiets in Nederland. Met name Drenthe, zuidwest Friesland, rond Heerde-Wapenveld, Elburg staan me bij.

Op mijn 13e gingen we met het gezin een maand fietsen in Denemarken. Mijn jongste zusjes (toen 2,5 en 5,5 jaar) bij mijn ouders op de fiets. Mijn oudste zusje van 11 en ik op onze eigen fiets. Mijn moeder maakte de fietstassen voor ons. Mijn vader trok ook nog een houten fietskar, voor de tent, kookspullen maar ook een voorraadje luiers voor mijn jongste zusje. Ik herinner me een steile helling in een plaatsje, toen moesten we pap wel helpen duwen daar tegenop te komen.

De diverse vakanties die ik later alleen maakte waren van verschillende aard. Wandelen in de Ardennen, goedkoop treinen door Tsjechië-Slowakije, fietsen in de Ardennen en  mijn eerste vliegreis naar Kreta. Die laatste ervaring gecombineerd met een bezoek aan de vakantie en fiets- en wandelbeurs deden me realiseren dat ik tijdens mijn vakantie liever niet gebonden ben aan een vaste locatie. Ik verplaats me liever en blijf dan graag langer hangen waar ik het naar mijn zin heb. Èn ik houd van enige activiteit; een strand prima, maar na een paar uur heb ik het er wel gezien. Daarom zijn de vakanties vaak per fiets. Wel zijn die het fijnst bij enigszins lekker weer.

Mijn fietsvakanties zien er anders uit. De behoefte is er om meer landschappen en culturen te ontdekken. Zodoende fiets ik verder en/of gaat de fiets mee in een auto/trein/vliegtuig om elders weer nieuwe indrukken op te doen.

En qua materiaal is het niet meer te vergelijken. Een fietsreisfiets, lichtgewicht tent, fietskleding en waterdichte tassen. Kortom van vele gemakken voorzien.
En verder nieuw materiaal: denk bijvoorbeeld aan de smartphone, gps en e-reader.